NOMINATIES AAD STRUIJS PERSPRIJS 2014

Arnhem, 17 december 2013 – De jury van de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2014, de vakprijs voor de Nederlandse reisjournalistiek, heeft uit een recordaantal van 103 zeer uiteenlopende inzendingen een shortlist gekozen van acht titels. De nominaties zijn, in alfabetische volgorde op naam van de auteur:

Hans Avontuur: Kreta op de bonnefooi (REIZ& Magazine, september 2013). De auteur doet precies wat de titel van het verhaal belooft en wel op een buitengewoon aanstekelijke manier. Wie dit soepel geschreven stuk leest wil meteen naar Kreta.

Noël van Bemmel: Eindelijk, een toerist! (Volkskrant, 28 september 2013). De auteur vertelt over een wandelroute door Nepal. Zijn indringende verslag wisselt kleurrijke beschrijvingen af met bespiegelingen over de invloed van het toerisme. (Volkskrant, 28 september 2013).

Jochem Davidse: Even (of oneven) op vakantie (Panorama, 14 augustus 2013), In Even (of oneven) op vakantie laat Davidse de dobbelsteen beslissen waarheen hij op vakantie gaat en hoe hij die vakantie vervolgens inricht. Een origineel en hilarisch verhaal.

Toine Heijmans: Het mooiste stukje (Volkskrant, 20 juli 2013). Het mooiste stukje beschrijft een zeilreis langs de Schotse Hebriden. De poëtische vertelstijl van Heijmans geeft dit verhaal een intrigerend en mysterieus karakter.

Kees Lucassen: Colombia, op reis in een land hier ver vandaan (REIZ& Magazine, maart 2013). De schrijver voert de lezer met droge humor en aangename zelfspot naar de sprookjesachtige werkelijkheid van het land van Gabriel Garcia Marquez.

Matthijs Meeuwsen: Polonaise op de Zuidpool (AD, 16 juni 2013). In dit verhaal over Antartica wisselt de auteur mooie metaforen af met nuttige informatie en kwinkslagen met beschouwingen.

Juriaan Teulings: Jungle Juice (winq magazine, april 2013). In Jungle Juice beschrijft Teulings het fenomeen ayahaesca-toerisme in Brazilië. Het gebruik van deze hallucinatoire wortel leidt tot wonderlijke ervaringen, die de auteur op zowel uitbundige als relativerende wijze beschrijft.

Anne Wesseling: 100 tinten geel: Van Gogh achterna in Arles (REIZ& Magazine, januari/februari 2013). In een elegante, met ironie en bespiegeling dooraderde schrijfstijl laat Wesseling de lezer via Vincent van Gogh anders naar de werkelijkheid kijken.

De prijs, bestaande uit een originele bronzen sculptuur en een geldprijs van € 1500, zal worden uitgereikt tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs op dinsdag 14 januari 2014 om 15.00 uur in het Auditorium van Media Plaza, in de Jaarbeurs te Utrecht.