Winnaar2014

TOINE HEIJMANS WINT DE AAD STRUIJS PERSPRIJS 2014 

 

De Aad Struijs Persprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek is dit jaar toegekend aan Toine Heijmans voor zijn de reportage Het mooiste stukje, gepubliceerd in de Volkskrant van 20 juli 2013.

Vandaag ontving Heijmans de prijs, een bronzen sulptuur en een geldprijs van 1500 euro, uit handen van juryvoorzitter Hans Bouman, tijdens een drukbezochte bijeenkomst op de Vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Toine’s verhaal beschrijft een zeilreis langs de Schotse Hebriden, of, in de woorden van de auteur ‘langs de rand van de wereld’. Volgens de jury imponeert Heijmans door zijn poëtische en impressionistische vertelstijl, die zijn verhaal een intrigerend en mysterieus karakter geeft. ‘In dit reisverslag kun je de lagedrukgebieden ruiken, wordt Mallaig een verfrommeld havenplaatsje dat leeft van vis en verdwaalde toeristen, en zou de zwartfluwelen zee, net als voor de Pequod, het schip uit Moby Dick, wel eens een lijkwade kunnen blijken te zijn.’ Heijmans schrijft, zo meent de jury, ‘alsof hij een lijntje met heeft met de goden, of in elk geval met Neptunus.’

Puikje van de Nederlandse reisjournalistiek

De jury van de Aad Struijs Persprijs, die naast Hans Bouman bestaat uit Miranda Schoonderwoerd, Han van Geenhuizen, Wilma Lankhorst en Gerard Jacobs, beschouwt  de inzenders van de acht uitverkoren publicaties als het puikje van de Nederlandstalige reisjournalistiek. Dat het prints zijn die dit jaar de hoogste beoordeling hebben gekregen, is louter toeval. Er zijn ook digitale inzendingen, blogs en e-zines ingezonden, evenals -relatief veel- tv-programma’s op het gebied van toerisme en reizen ingezonden maar de prints wonnen ditmaal de kwalitatieve strijd.

 

Dit zegt de jury over de andere genomineerde auteurs en hun inzendingen: 

Hans Avontuur: Kreta op de bonnefooi (REIZ& Magazine, september 2013)

De auteur gaat in dit verhaal zonder plannen en zonder planning waar de wind en het toeval hem heenvoeren. Het spontane karakter van wat de auteur ‘het oude reizen’ noemt, is terug te vinden in zijn soepele schrijfstijl. Wie dit stuk leest wil meteen naar Kreta.

 

Noël van Bemmel: Eindelijk, een toerist! (Volkskrant, 28 september 2013).

Een indringend verslag over The Great Himalaya Trail, een nieuwe wandelroute door een nog nauwelijks door het toerisme ontdekt deel van Nepal. De auteur verdiept de beleving van de wandelroute door zichzelf op te voeren in de tweede persoon. Zo ontstaat een indringende reportage waarin kleurrijke beschrijvingen worden afgewisseld met tot nadenken stemmende observaties over de invloed van het toerisme.

 

Jochem Davidse: Even (of oneven) op vakantie (Panorama, 14 augustus 2013),

In Even (of oneven) op vakantie laat  Davidse de dobbelsteen beslissen waarheen hij op vakantie gaat en hoe hij die vakantie vervolgens inricht. Een origineel en hilarisch verhaal, waarmee hij niet alleen de lachers op zijn hand krijgt maar ook een aantal slimme toeristische tips geeft.

 

Kees Lucassen: Colombia, op reis in een land hier ver vandaan (REIZ& Magazine, maart 2013).

Dat de titel van Kees Lucassens verhaal doet denken aan de klassieke opening van een sprookje, is geen toeval. Lucassen stelt zich als taak, de fabel door te prikken dat Colombia het toneel zou zijn van allerlei wonderlijke Gabriel Garcia Marquez-achtige taferelen. Hij beschrijft met droge humor en aangename zelfspot een wonderbaarlijke wereld waar pas in de slotzin, als de klok van twaalven slaat, de magie wordt verbroken.

 

Matthijs Meeuwsen: Polonaise op de Zuidpool (AD, 16 juni 2013).

Een levendig reisverslag, waarin de auteur metaforen afwisselt met nuttige informatie en kwinkslagen met flarden bespiegeling. Bovendien komen ook reisgenoten uitvoerig aan het woord. Zo ontstaat het stilistisch lichtvoetige en compositorisch evenwichtig verhaal dat je van een oud-ASP-winnaar verwacht.

 

Juriaan Teulings: Jungle Juice (winq magazine, april 2013).

In Jungle Juice beschrijft Teulings het fenomeen ayahaesca-toerisme in Brazilië. Het gebruik van deze hallucinatoire wortel leidt tot wonderlijke ervaringen, die de auteur op zowel uitbundige als relativerende wijze beschrijft. Gelukkig wordt de Teulings gedurende deze wonderlijke toeristische trip geen moment in de steek gelaten door zijn nuchtere en soms uitgesproken bevrijdende relativeringszin.

 

Anne Wesseling: 100 tinten geel: Van Gogh achterna in Arles (REIZ& Magazine, januari/februari 2013).

In 100 tinten geel reist Anne Wesseling Vincent van Gogh achterna in Arles. Ze geeft haar verbeeldingskracht volop de ruimte en probeert de essentie van Van Goghs werk en leven onder meer te doorgronden via de brieven van de schilder en in dialogen met de meereizende fotograaf. Zo laat ze de lezer in een elegante, met ironie dooraderde schrijfstijl, via Van Gogh, anders naar de werkelijkheid van Arles kijken.

 

Lees hier het volledige juryrapport >. Binnenkort zullen de ook de winnende publicatie en de overige genomineerde inzendingen in hun geheel op deze website te lezen zijn.