Dit zijn ze: de winnaars van de Aad Struijs Persprijs 2021

Stephanie Pander (Print), Laura van de Wal (Blog), Simone Wittgen (Foto) en Jessica de Korte (Video) winnen de Aad Struijs Persprijs 2021, die dit jaar in het teken staat van Nederland.  De vier winnaars zijn vandaag bekendgemaakt tijdens de online uitreiking in de B2B lounge van het Vakantie Festival van de Vakantiebeurs. Zij ontvangen elk een trofee en een geldbedrag.

De jury koos de winnaars uit dertien genomineerden. In totaal stuurden schrijvers, bloggers, fotografen en filmers uit Nederland en België honderd inzendingen in. Een verrassend groot aantal omdat vanwege alle wereldwijde reisbeperkingen vanwege corona dit keer is gekozen voor Nederland als exclusief thema. 

Winnaar Print

Stephanie Pander met 'Wachten op hoog water' (Vogue Living). 

De printjury, bestaande uit de reisjournalisten Hans Bouman, Anne Wesseling,  Marcella van der Kruk en schrijfster Arita Baaijens over de winnende inzending:

Stephanie Pander reist in het sfeervolle en beeldende ‘Wachten op hoog water’ langs de Waddenkusten en ontdekt daar tot haar verrassing geen boze Groningers (‘bodembeweging’!) maar adellijke borgen, huilende Maria’s en schilderachtige wierdedorpen.

De andere genomineerden waren: 
Hans Avontuur met ‘Op een ijsschots over de Zuiderzee’ (AD Magazine);
Matthijs Meeuwsen met ‘Een helletocht van twee kilometer’ (AD Magazine).
Joost Smets met 'Hoe diep kun je zakken - op zoek naar de dieptepunten van Nederland' (Panorama)
Lucas Verbeke met 'Hoogspanning op de grens' (GTO).

Winnaar Blog

Laura van der Wal met “Ontdek Radio Kootwijk” op www.heyhoneyguide.com  

De blogjury, bestaande uit Sandra van Bijsterveld, Antonette Spaan en Eva Hopstaken, over de winnende inzending:

Laura’s blog is aantrekkelijk om te lezen. De eerste zin schetst meteen de situatie. Die persoonlijke beleving wordt afgewisseld met praktische informatie en een stukje geschiedenis. Jammer genoeg geen kaartje, wel een link naar de agenda voor een eventuele excursie.

De andere genomineerden waren:
Naline Roodbeen met “Backpacken in Brabant: te voet over het Pelgrimspad van Den Bosch naar Oisterwijk” op www.visitbrabant.com
Simone Wittgen met “Roadtrip langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie” op www.heyhoneyguide.com
Brigitte de Graaff met “Op avontuur in Flevoland: slapen onder de sterren” op www.reishonger.nl

Winnaar fotografie

Simone Wittgen met “Vliefd!” in magazine In eigen land

De gecombineerde foto- en videojury behoren de fotografen Frits Meyst, Michael Kooren en Chris König en videomaakster Grietje Evenwel over de winnende inzending: 

Vlieland is een zachtroze droom. Als je Simone volgt in haar reis over het eiland kun je niet anders dan ook ‘vliefd’ te worden. Geen dramatische contrasten en dynamische composities, maar totale rust. Simone neemt ons mee in haar droom. De op het eerste gezicht ‘eenvoudige’ plaatjes, zitten met een subtiele professionaliteit in elkaar. En als je ze tegen elkaar afzet, versterkt dat verhaal. Wat wel ontbreekt is een mooi close portret van een eilandbewoner, bijvoorbeeld de geitenhoeder of een strandjutter.

De andere genomineerden waren:
Jurrien Veenstra met Eilandhoppen in LonelyPlanet Magazine
Stijn Hoekstra met Het schuldige landschap in  ColumbusTravel

Winnaar Video

Jessica de Korte met  “Fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie” op het youtube-kanaal Fietsvlogger

De jury over de winnende inzending: 

Jessica neemt ons in drie afleveringen, uiteraard op de fiets, mee langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg maakt ze aantrekkelijke fiets- en dronebeelden die ze zelf aan elkaar praat. Al zodra Jessica bij het begin van de eerste video in beeld verschijnt, krijg je er zin in. Ze heeft een fijne, rustige en tegelijkertijd enthousiaste uitstraling voor de camera. Het is fijn om met haar op pad te zijn! Maar ze laat ook anderen aan het woord, wat diepgang geeft aan de hele reportage. Het verheft de video’s boven een ‘vlog’, en maakt het meer tot een allround verslaggeving. 

Winnaar Vakantiebeurs/ASP Publieksprijs

Voor het tweede jaar kon het publiek via de site van de Vakantiebeurs stemmen op de inzendingen, die jaar in de categorie Foto.  Uit de drie genomineerde reportages koos het publiek als beste Jurrien Veenstra met “Eilandhoppen” in Lonely Planet Magazine.

De enige onafhankelijke en prestigieuze vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek bestaat al sinds 2007 en is vernoemd naar de veelgeprezen reisjournalist en –auteur Aad Struijs (1946-2004). De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Jaarbeurs Utrecht en de partners Baltus Communications, USP Marketing PR en het Nederlands Bureau voor Toerisme.