Winnaars Aad Struijs Persprijs 2020 zijn bekend

De vier winnaars van de Aad Struijs Persprijs zijn bekend gemaakt op de Vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Auke Hulst  won de prijs in de categorie Tekst; Aniek Rooderkerken in de categorie Digitaal, Malou van Breevoort maakte de mooiste reportage in categorie Foto en in de categorie Video/Vlog zijn de winnaars Marco Barneveld & Alessio Cuomo. Hun video wint ook de nieuwe Vakantiebeurs/ASP Publieksprijs.

De winnaars zijn door de jury’s gekozen uit vijftien genomineerden. In totaal stuurden schrijvers, bloggers, fotografen en filmers uit het reisvak 146 unieke inzendingen in, het hoogste aantal ooit. De winnaars ontvangen ieder een trofee en een geldbedrag van 400 euro.

Winnaar Print: Auke Hulst


De jury over de winnende reportage:

In Dwars door Big Sky Country (Columbus Travel) voert Auke Hulst ons mee op een roadtrip door Montana, een ‘leeg land van spookdorpen en rodeo’s, excentriekelingen en beren op de weg’, dat nog ‘de sfeer van het Wilde Westen ademt’. Hulst slaag erin de sfeer van dit gebied voelbaar te maken, niet in de laatste plaats dankzij zijn grote stilistische kwaliteiten, waarbij banden mijlen verslinden, Billings een ‘niet-lullen-maar-poetsen-stad’ is en de nacht op bijna tedere wijze over het land valt.

De overige vier genomineerden in deze categorie waren:

 • Max de Krijger met het artikel “Rondje om de boom” in Dagblad van het Noorden
 • Maartje Bakker & Twan van Lieshout met het artikel “De stilte van Ávila” in Espanje!
 • Jurriaan Teulings met het artikel “Weg van de wereld” in Financieel Dagblad
 • Marjolein van Rotterdam met het artikel “Ardennen” in Volkskrant Magazine

Winnaar Digitaal: Aniek Rooderkerken


De jury over de winnende reportage:

In de voetsporen van het sneeuwluipaard is een persoonlijk, levendig en stoer reisblog over een langere expeditie in Kirgizië naar het sneeuwluipaard, weer eens wat anders. Ondanks dat het een lange lap tekst is, hebben we deze blog allemaal tot het eind geboeid gelezen. Dat klinkt misschien gek, maar niet elke inzending verleidde ons tot het eind. We kregen van alles mee over de fauna, de historie en de hedendaagse cultuur van het gebied. En wat stoere passage, wanneer de schrijfster zelf te paard gaat en aan een bloederig geitenwerpspel meedoet.

De andere twee genomineerden in deze categorie waren:

 • Brigitte de Graaff met het artikel “De leugen van Transnistrië” voor blogsite Reishonger
 • Esther de Beer met het artikel “Wintertuin Ursulinen: verborgen art-nouveau” op op haar blog Mooiste Stedentrips

Winnaar Foto: Malou van Breevoort


De jury over de winnende reportage:

Een beeldverhaal moet je pakken met dynamisch en gevarieerd beeld. Goede fotografie gaat over licht en compositie in combinatie met het juiste moment, dat emotie bij de kijker moet oproepen. Er moet een verhaallijn in zitten en het moet je inspireren om te (dromen van) reizen. Malou maakte in Op zoek naar de sjamaan van Siberut een prachtige fotoreportage waarbij een fijne combinatie van kleuren, compositie en afwisseling in onderwerpen (close-up, wijd, landschap, portret) naar voren komt. Er wordt heel goed met licht en scherptediepte gespeeld. Malou vertelt in een duidelijk beeldverhaal over waar, wat en wie.

De andere twee genomineerden in deze categorie waren:

 • Marieke van der Heijden met de reportage “Reis langs de Sjamanen” in National Geographic Traveler
 • Stijn Hoekstra met de reportage “Welkom in Hoetsoelland” in Columbus Travel

Winnaar Video: Marco Barneveld & Alessio Cuomo


De jury over de winnende video:

Ode aan de Reis: Australië  bevat een sterk beeldverhaal, goede muziek en een spannend en intrigerend begin. De sterke kleurbewerking geeft veel sfeer aan de video. Er zijn lagen aangebracht met teksten, wat past bij de korrel en de kleurbewerking. Die lagen worden doorgezet in het geluid. Ze versterken shots zoals met paarden, vuur, koffie, het opslaan van de tent. We volgen een vrouw op haar tocht door Australië. In de voice-over een gedicht, over verlangen naar een prachtig thuisland. Het gedicht en de beelden vullen elkaar goed aan. De video voelt echt als een reis en als een droom.

De andere drie genomineerden in deze categorie waren:

 • Daan van Reijn met zijn video “Wonders of Yangshuo”
 • Gerben van Ommen & Joanne Brouwer met de video“Rail Away: Furka-Zermatt-Matterhorn”
 • Jessica de Korte  met de video“Disaster Day – cycling over steep hills & stones – but with a reward!”

Nieuw: Winnaar Vakantiebeurs/ASP Publieksprijs

Een primeur dit jaar is dat het publiek kon stemmen op de vier genomineerde inzendingen in de categorie Video/Vlog via een facebookactie van de Vakantiebeurs. Met 92 procent van de stemmen was ook hier de overduidelijke winnaar Ode aan de Reis, Australië van Marco Barneveld & Alessio Cuomo.

Alle prijswinnaars:

Prijswinnaars en genomineerden: