Over Aad Struijs

De onafhankelijke vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournaliek is vernoemd naar Aad Struijs, die met zijn reisverhalen, -rubrieken en -boeken een bijzondere bijdrage leverde aan de promotie van toeristische bestemmingen in eigen land en daarbuiten. Aad Struijs was tot zijn overlijden lid van de vereniging TourPRess Holland.

Aad Struijs (1946-2004) is geboren in Vlaardingen en volgde daar de HBS en studeerde korte tijd MO Nederlands, maar de journalistiek trok hem meer dan een baan voor de klas. Bijna 40 jaar was hij dagbladjournalist en sinds 1985 gespecialiseerd in toerisme en recreatie in Nederland. Zijn artikelen werden bekroond met onder andere de Hans Christian Andersen Travel Writers Award. In 1997 werd hij uitgeroepen tot de beste toeristisch journalist van Nederland.

  • In het kort: in 1965 freelancer bij Het Rotterdams Parool, een kopeditie van het Amsterdamse Parool. Een jaar later kreeg hij z’n eerste vaste baan in de journalistiek als leerling-verslaggever van de Nieuwe Vlaardingsche Courant, een onderdeel van het Algemeen Dagblad. Na enkele jaren werd hij hier hoofdredacteur. Via werk leerde hij ook zijn vrouw Ineke kennen.
  • In 1973 de overstap naar de Wegener dagbladen in Apeldoorn (o.a. als chef featureredactie en chef van de redactie binnen- en buitenland). Door zijn oogziekte kon hij - toen hij op de nominatie stond om adjunct-hoofdredacteur te worden- niet meer dagenlang achter een beeldscherm zitten en moest hij stress vermijden. Hij wisselde de hectische redactie binnen- en buitenland voor de redactie toerisme van de Wegener dagbladen/GPD. In die functie maakte hij reizen over de hele wereld. Ondanks de tropische ziekte die hij in 1995 opliep waardoor zijn hart ernstig verzwakte, gaf hij niet op. Integendeel zelfs. Hij stortte zich met enthousiasme op het eigen land en was daar snel specialist in. Hij noemde Nederland in dit verband vaak ‘het leukste land van de wereld’ en zei. 'Ik kan gewoon niet ophouden met er steeds opnieuw weer over te schrijven'.

Bestsellers

Zijn gezondheid was broos en maakte het werken zwaarder. Met steun van zijn vrouw Ineke werkte hij vanuit huis door aan zijn boeken. Zij legde contacten en verzamelde gegevens, waarna Aad met zijn fijne pennetje de teksten gemakkelijk schrijven kon. Enkele bestestellers: 'Het Toppunt van Nederland', een reisgids naar de dikste boom, de scheefste toren, het kleinste museum en 1563 andere records en rariteiten, en 'Nederland voor nop', ruim 1900 ideeën voor een gratis dagje uit. Het Toppunt was in 2001 de best verkochte reisgids in Nederland (CPNB Top 100) met een achtste druk als paperback eind 2006. Naast deze grote werken schreef hij een aantal reis- en natuurgidsen over de Veluwe. In de laatste maanden van zijn leven speelde hij een belangrijke rol als ambassadeur van het Friese plaatsje Moddergat in een NCRV televisieprogramma voor de verkiezing van het mooiste plekje van Nederland.

De Prijs

De Aad Struijs Persprijs is in 2006 ingesteld op initiatief van destijds TourPRess Holland, vereniging van toeristische journalisten en -voorlichters.
Van 2007 t/m 2015 is de prijs jaarlijks toegekend voor reisjournalistieke producties in de breedste zin van het woord: gepubliceerde producties in dagbladen, weekbladen, tijdschriften en reis(vak)bladen. De prijs is eenmaal toegekend voor een televisieprogramma. Lees hier de namen en de producties van de 'eerdere winnaars'.

Na een onderbreking in 2016 is Aad Struijs Persprijs in 2017 en 2018 opnieuw uitgereikt in twee categorieën: een voor print en een voor blogs. Voor 2019 waren er drie categorieën: tekst (print en blog); de categorie foto en de categorie film. In 2020 zijn er vier categorieën: tekst print; tekst online; foto en video. Zo speelt ASP in op de veranderingen.
Kijk hier wie wie het bestuur vormen.

De uitreiking van de Aad Struijs Persprijs wordt jaarlijks in samenwerking met hoofdsponsor Jaarbeurs / Vakantiebeurs georganiseerd op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. De winnaars ontvangen een onderscheiding en een geldbedrag.

Sculptuur

Tot 2019 ontvingen de winnaars een originele, in brons gegoten sculptuur, ontworpen door de Brabantse kunstenaar Adry Hoeven. Het beeld toont Aad Struijs fier en trots rechtopstaand, want passie had hij en hij was trots op zijn beroep. De sculptuur stelt een (schrijf)veer voor, met een knipoog naar de naam van Aad Struijs. De schrijfveer staat symbool voor schrijven en journalistiek maar ook voor Aad Struijs' bevlogenheid in zijn werk. Het boek in zijn handen is het werk dat hij geleverd heeft en waar iedereen nog van kan genieten en tips uit kan halen. Zijn jas waait in de wind naar de vele windstreken waar hij voor zijn werk terecht kwam. De kompasroos waar hij instaat, verwijst naar zijn reislust.


Trofee

Vanaf 2019 ontvangen de winnaars een trofee, voorstellend een wereldbol. Dit als symboliek voor de reizen die worden gemaakt om de reisreportages te schrijven, te filmen of te fotograferen.