Jury ASP 2020

De inzendingen voor de Aad Struijs Persprijs 2020 worden beoordeeld door onafhankelijke vakjury's, één voor de categorie tekst print, één voor de categorie tekst online en één gezamenlijke jury voor de categorieën foto en video.

Jury voor de categorie tekst print:

Hans Bouman, juryvoorzitter

Hans Bouman is freelance journalist. Hij is medewerker Engelstalige letteren voor de Volkskrant en was eindredacteur en interim-hoofdredacteur van Reiz& Magazine. Bouman schreef een vijftal reisboeken en is/was als reisjournalist actief voor onder meer de Volkskrant, Reiz& Magazine, VPRO-gids, Kampioen, Arts & Auto en Plus Magazine. Hij is als docent verbonden aan de Schrijversacademie. hansbouman.nl.

David Bronkhorst

David Bronkhorst is founder van Reisboulevard.nl, reisjournalist en schrijver. In 2011 verscheen bij Atlas Contact het boek Het geheim van Carré waarover ook een documentaire gemaakt werd. Hij schrijft als De Literaire Toerist voor onder meer De Volkskrant en Leven in Frankrijk. Volg hem via @reisboulevard.

Anne Wesseling

Anne Wesseling is freelance journalist. Ze was ruim tien jaar werkzaam in de reisjournalistiek, onder meer als vaste freelance schrijver voor REIZEN Magazine van de ANWB. Haar verhalen haalden meermaals de shortlist van de Aad Struijs Persprijs en in 2015 won ze de ASP met haar verhaal ‘Slow trains, low budget’.

Marcella van der Kruk

Marcella van der Kruk studeerde Culturele Antrpologie en Nederlandse letterkunde. Ze werkte voor onder meer Metro en De Bezige Bij, en sinds 2015 als redacteur non-fictie bij Uitgever Atlas Contact.De juryleden voor de categorie tekst digitaal:

Katja Staring, juryvoorzitter

Katja Staring begon na haar stage bij het magazine Reizen halverwege de jaren negentig als freelance reisjournalist voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van 2000-2007 was ze eind- en hoofdredacteur voor de Waterkampioen, Toeractief en Op Pad bij de ANWB-uitgeverij. Nu schrijft, fotografeert en bedenkt ze groene content en groene reisbestemmingen voor opdrachtgevers en haar eigen platform via @DailyGreenspiration. Bekijk het werk van Katja op Instagram en bijbehorende websites.

Sandra van Bijsterveld

Sandra van Bijsterveld studeerde Slavische talen en werkte jarenlang als freelance tekstschrijver en vertaler gespecialiseerd in toerisme. In 2013 besloot ze te gaan bloggen over haar eigen vakanties naar Scandinavië en Oost-Europa en korte trips in Nederland. Inmiddels is haar reisblog, in combinatie met haar focuswebsites over verschillende landen in Noord- en Oost-Europa, uitgegroeid tot haar fulltime werk. Je vindt haar reistips op StralendSchrijven.nl.

Antonette Spaan

Antonette Spaan is sinds 2011 eigenaar van We12travel, het grootste outdoorblog van Nederland met focus op natuur, wandelen en buiten zijn. Naast haar blog heeft ze een eigen podcast, de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen en struint ze graag urenlang te voet over de Veluwe, die ze sinds enkele jaren haar achtertuin mag noemen. Website we12travel.com

De juryleden voor de categorieën foto en film:

Frits Meyst, juryvoorzitter

Frits Meyst werkte 12 jaar als fotojournalist en legde daarbij het leed van de wereld vast (o.a. de Koerden van Irak, waarmee hij de Zilveren Camera won). Na deze periode als fotojournalist besloot hij het over een andere boeg te gooien en zichzelf opnieuw uit te dagen door zich te specialiseren in fotografie van het actieve buitenleven, zoals trekking, kajakken, paragliden en duiken. Op zijn reizen kwam hij steeds vaker in contact met inheemse bevolkingen en richt zich tegenwoordig vooral op het vastleggen van gemeenschapstoerisme, een vorm van toerisme die de locale bevolkingen ondersteunt in het behouden van hun cultuur en natuurlijke omgeving. Frits’ werk wordt gepubliceerd in onder andere National Geographic Traveler en in het gratis online reismagazine WideOyster.nl

Sjiva Jansen

Sjiva Janssen is één van de eindredacteuren van de Kampioen, het ledenblad van de ANWB. In zijn werk speelt het beoordelen van reisfotografie een belangrijke rol. Jarenlang werkte Sjiva voor het outdoormagazine Op Pad, als schrijver/redacteur én fotograaf. Van een mooie outdoorfoto gaat zijn hart dan ook heel snel kloppen. Bekijk het werk van Sjiva op Instagram.

Chris König

Na een studie psychologie stortte Chris zich volledig op het turbulente bestaan van zelfstandig fotograaf. Divers, hectisch en vooral ontzettend leuk, vindt hij zelf. Sinds hij in 2015 een half jaar met camera in de hand door Azië rond trok, is de combinatie tussen fotografie en reizen voor hem meer dan logisch. De afgelopen jaren organiseerde Chris avontuurlijke reisfotografie workshops in diverse landen. Daarnaast is hij vaak op verschillende locaties te vinden om met lifestylefotografie aan de promotie van merken of bestemmingen te werken. Volg Chris via Instagram.

Grietje Evenwel

Het begon met een cameraatje van krap 300 euro en een reis naar de Filipijnen. In 2015 begon Grietje met haar Youtube-reiskanaal TravelGretl. Inmiddels werkt ze als vlogger en presentator voor diverse organisaties. Ze duikt in de wereld van techniek voor Vakkanjers, en presenteert voor de regionale omroep NH Media. Met haar bedrijf De Videomakers maakt ze tutorials en blogs, om ook anderen te helpen bij het maken van betere video's. En ja, als er tijd is gaat ze nog steeds graag met de camera op reis. Volg Grietje op haar eigen kanaal.